SzelidF 728x90 03 

Ha elvesztette kisbabáját

 

Vinca

A gyermekét váró asszony életében a várandósság a legcsodálatosabb élmény, legizgalmasabb időszak. Sajnos azonban nem minden várandósság sikeres. Sokszor a vetélés úgy következik be, hogy az anya még nem, vagy csak néhány hete tudja, hogy megfogant. A kisbabát a szülők sokkal ritkábban, de sajnos később is elveszíthetik magzatként, szüléskor, vagy a gyermek születése körül. Néha a terhességet a kisbaba gyógythatatlan betegsége miatt  kell megszakítani. Ilyenkor az anya pre- vagy perinatális veszteséget él át.

Mindez komoly lelki  traumát, veszteséget jelenthet a leendő szülőknek. A feldolgozatlan gyász súlyos problémákat, depressziót, párkapcsolati problémákat, szorongást okozhat, gátolhatja a következő baba megfoganását, vagy komoly nehézségeket idézhet elő a következő várandósság alatt.

 

ÚGY ÉRZI, TITKOLNIA KELL FÁJDALMÁT? Talán még párjának sem mer beszélni a veszteségéről, félelmeiről?

Ilyen esetben az asszonyok, a szülők gyászmunkája nehezített a környezetnek, a mai modern kornak a veszteséghez való viszonyulása miatt, amin belül talán a legméltatlanabbul kezelt gyász a magzati, perinatális gyász. A környezet közönye, érzéketlensége arra kényszeríti a szülőket, hogy érzéseiket elzárják, magukba fojtsák és egyedül viseljék veszteségük terhét akár egy életen át. A gyász nem elfogadott, nincs olyan közeg, ahol nyíltan beszélgethetnének a családok az őket ért fájdalmukról, illetve segítséget kaphatnának a gyászfeldolgozásuk folyamatában.

 

Csoportunk azért jött létre, hogy segítse és támogassa a magzati és perinatális veszteséget megélt szülők gyászfeldolgozását, gyászmunkáját. Lehetőséget teremtünk saját érzéseik jobb megértésére, elfogadására, a jobb közérzet elérésére, a „nem vagyok egyedül a problémámmal” átélésére, egymás támogatására. Így elindul és lehetségessé válik a következő babavárással kapcsolatos félelmeik oldása is, ami a testi egészség helyreállásában is segítséget jelent.

 

SEGÍTÜNK, HOGY ÚJRA BIZALOMMAL VÁLLALHASSON GYERMEKET!

A gyászfeldolgozó csoportban a veszteséget megélt asszonyoknak, szülőknek lehetőségük van a sorstársak megértő, biztonságot nyújtó és támogató közösségében őszintén, tabuk nélkül beszélni érzéseikről, gondolataikról, bátran feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseiket. A csoport vezetője teret ad a beszélgetéseknek, ezzel támogatja a gyászfeldolgozást, kíséri a gyászfolyamatot. Párok, leendő édesapák jelentkezését is várjuk!

HA SZÍVESEBBEN FOGADNÁ AZ ÖN RÉSZÉRE SZÓLÓ, SZEMÉLYES TÁMOGATÓ SEGÍTSÉGET, KÉRJÜK ÍRJON NEKÜNK, NÁLUNK ERRE IS TALÁL LEHETŐSÉGET!   

A csoporton való részvétel DÍJTALAN.  

Vezeti: Simon Katalin mentálhigiénés segítő szakember és gyászcsoport vezető

A helység biztosításához 800 Ft/alkalom összeget kérünk, mely az első alkalommal egy összegben fizetendő.

10 alkalmas csoport, 6-8 fővel, 2 hetente, csütörtöki napokon 18.00 órai kezdettel, alkalmanként másfél óra terjedelemben. A csoport indulását megelőzően egy egyéni elbeszélgetésre hívjuk, mely szintén díjtalan.

A következő csoportot a jelentkezések függvényében indítjuk, de egyéni folyamatban addig is tudunk segítséget és támogatást nyújtani.

A csoport az első két alkalommal még nyitott, azaz lehet csatlakozni, a harmadik találkozón azonban zárt csoporttá alakul. A korlátozott létszám miatt kérjük, mielőbb jelentkezzen, írjon nekünk, válaszolunk kérdéseire.