SzelidF 728x90 03 

Születés hete 2013 - Résztvevők írták

   

Iránytűt kaptam a változáshoz!

Izgatottan és sok-sok kérdéssel a fejemben érkeztem a Szelíd Fogantatás Központ programjára: nem sejtettem mi vár rám, mit kapok, és mi lesz az én szerepem a nagyon tartalmasnak ígérkező egész napos rendezvény során.

Kedves, barátságos légkör fogadott, melyben elszállt minden találgatásokkal teli gondolatom, s része lettem egy különös világnak, melyben a segítő szakemberek figyelme és elfogadása lehetővé tette, hogy nyíltan megosszuk életünk talán legféltettebb és legérzékenyebb kérdéséhez kapcsolódó történeteinket, érzéseinket.

Az elméleti tájékoztatáson túl megtapasztalhattuk, milyen lehetőségek rejlenek a Hellinger terápiában, hogyan léphetünk kapcsolatba a testünkkel az autogén tréning, a művészet- és táncterápia segítségével. Az önmagamban és a módszerekben meglévő erő felfedezését jelentette mindez számomra.

A szülővé válás egy folyamat, melyben rengeteg kétség, aggodalom, küzdelem és akadály, sok felismerés és személyes fejlődés van jelen.A nap folyamán a saját történetemre, kérdéseimre is kaptam választ, pontosabban egy megerősítést, hogy milyen irányba és milyen erőforrásokat alkalmazva induljak tovább az anyaság felé vezető úton.

Bea

Sziv03k 

Kedves Kata, Ági, Riki, Gabi, Ilona, Bea, Magdi - remélem, nem hagytam ki senkit! :)

Legelső sorban is nagyon szeretném megköszönni a szép és végtelenül tartalmas napot, amit együtt tölthettünk; nagyszerű nap volt! :) Nehéz szavakba önteni mindazt, ami bennem van, de azért megpróbálom.

Kíváncsian érkeztünk reggel Férjemmel, én azért kicsit szorongva is: mi lesz, hogy lesz, hogy tudok feloldódni, beilleszkedni, mert az utóbbiakban nem vagyok nagyon jó. 

Felemelő, megnyugtató érzés volt megtapasztalni a munkatársak törődését, szeretetteli, ítélkezéstől mentes felénk fordulását, együttérzését; mert hiába az ész szava, hogy nem "fogyatékos" az, aki későn és/vagy nehezen fogan gyermeket, egy gonosz kis hang a szívem mélyén mintha szüntelenül ezt ismételgetné. 

Érdekes, nekem kicsit zavarba ejtő élmény volt a táncterápia - úgy érzem, hogy a felszabadult spontán mozgásig nekem még hosszú utat kell/ene megjárnom; annak ellenére, hogy táncolni alapvetően szeretek.

Jó volt újra felfedeznem az autogen tréniniget: "ellazulós" élménye visszaidézte a főiskolai gyakorlást; és úgy éreztem, jó lett volna még egy kicsit hosszabban benne időzni abban a kellemes, nyugodt, mégis éber állapotban, amit létrehoz.  És hálás vagyok az információért, hogy rendszeres gyakorlása a fizikális regenerációban is jelentős szerepet játszik, mert erre valahogy már nem emlékeztem.  El is határoztam, hogy ha talán nap közben nem is sikerül mindig, de esténként, elalvás előtt mindenképpen relaxálok - megpróbálom ezzel is segíteni a saját testi-lelki gyógyulásomat.

Singer Magdi a saját élettapasztalatain átszűrve próbált segíteni a mi nehézségeink oldásában. Eszmecsere? Ötletelés? Útkeresés? Osztozás? Mindből volt benne egy kicsi.

De a számomra leghihetetlenebb élmény mindezek után következett. Bea először beszélt nekünk a Hellinger-családállításról; majd, hogy ne ragadjunk le az elmélet szintjén, lehetőséget adott kipróbálni is, hogyan működik ez a módszer. Hát, leginkább csak úgy tudom megfogalmazni a tapasztalatomat, hogy ha nem látom - nem hiszem el... Nem értem, hogyan lehet az, hogy olyanok, akiket néhány órája ismertem csak, az érzéseik szintjéig tökéletes pontossággal meg tudták jeleníteni a családunk helyzetét, az egyes tagok gondolatait, érzéseit... mégis ez történt. Nem volt könnyű tapasztalás, de mindenképpen gyógyító volt. Utána jó néhány óráig úgy éreztem magam, mint aki műtéten esett át, és lábadozik: erőtlen voltam, de megkönnyebbült és felszabadult.  Az élmények azóta is vissza-visszacsengenek bennem; az, hogy kívülről láthattam magunkat, adott egy távolságot, teret a helyzetem újraértékeléséhez, új, önálló, szabad döntések meghozatalához.

Hálás szívvel köszönöm mindannyiótoknak a pénzt, időt, energiát, szeretetet, segítséget, amit kaptam / kaptunk Tőletek; köszönöm elkötelezett nagylelkűségeteket, amivel odaálltok a foganási gondokkal közdők mellé, és mindent megtesztek azért, hogy segítsetek bennünket. Remélem, egy napon az én gyermekemnek is büszke pótmamái lehettek!

Rita

Sziv03kKedves Kati,

amikor megtudtam az internetről, hogy lesz egy ilyen műhelynap a szelíd fogantatásról, éreztem, hogy ott a helyem, hiszen már több mint két éve szeretnénk babát, és nem érkezik... Miután már sok év önismereti munka van a hátam mögött, tudom, hogy ennek lelki okai is lehetnek, és folyamatosan dolgozom azon, hogy ezeket felfedjem, feloldjam.

Sok veszteség volt az életemben, ezért aztán valósággal ittam Singer Magdolna szavait, akivel már régóta szerettem volna személyesen találkozni. Az általa elmondottak csak megerősítettek abban, hogy bőven van még elgyászolni valóm.

Az Eördögh Ágnes által vezetett relaxáció pedig arra, hogy a relaxáció gyakorlását jó lenne életem részévé tennem, ha szeretnék megszabadulni az időnként felbukkanó szorongásoktól. Általa kedvet kaptam ahhoz is, hogy a későbbiekben elvégezzek egy autogéntréning-tanfolyamot.

Régóta szerettem volna már belekóstolni a táncterápiába, és örültem, hogy Salcz Gabriella jóvoltából kipróbálhattam. Meglepett, hogy előzetes várakozásaimhoz képest sokkal szabadabban és nagyobb átéléssel mozogtam. Az ezt követő rajzos feldolgozáskor pedig jó érzés volt félretenni minden teljesítménykényszert, és hagyni, hogy a táncélmény hatása ösztönösen jusson kifejezésre a papíron.

Régi vágyam teljesült azzal, hogy végre találkozhattam egy húsvér dúlával - Pintér Ilonával. Ha majd ott tartok, valószínűleg én is szeretnék bába vagy dúla segítségével szülni.

Sajnáltam, hogy a tibeti hangtál-masszázsra már nem jutott idő, szívesen kipróbáltam volna.

Nagyon kellemes meglepetés volt számomra a családias légkör, amit teremtettetek! Még egyszer köszönöm ezt a lehetőséget.

Zsuzsa

Sziv03k