SzelidF 728x90 03 

Így gondolkodunk...

 

AZ EMBERRŐL:

„Csaknem nevetséges előítélet az, hogy a létezés csak testi lehet.” mondja C.G.Jung, de nem ő volt az első, aki így gondolkozott. Számtalan filozófus, orvos, teológus, szociológus, pszichológus foglalkozott és foglalkozik ma is az ember megértésével. A WHO az egészségpszichológiai kutatások eredményei alapján kiegészítette az emberről alkotott alapdefinícióját, s mai emberszemlélete a következő: az ember bio-pszicho-szociális és spirituális lény!

Azt hiszem, mindannyian, akik elgondolkodunk az életünkről, tudjuk, hogy létezésünk jóval több és mélyebb, mint testi valónk. Hogyan lehetne hát szétválasztani testünk és lelkünk létezését, s „gyógyítását” akkor, ha megbetegedtünk, ha szükségünk van a gyógyításra!

Hogyan lehetünk egészségesek, kiegyensúlyozottak, boldogabbak, ha csak a testünk jóllétével foglalkozunk? Ha hajtunk, erőnkön felül dolgozunk azért, hogy még több biztonságunk legyen anyagi szinten, s lelkileg belefáradunk, kiégünk? Messzire vezető gondolatok ezek, és jó néha feltennünk magunknak a kérdést, mire, milyen jóllétre vágyunk, s mit teszünk, vagy mennyit áldozunk érte?

Ha testi egészségünk megromlik, lelki biztonságunk és örömre való képességünk csökken, bizony el kell gondolkodnunk, hol is hibázunk, mit tehetnénk másképpen, hogy újra egészségesek legyünk? Ha valamilyen betegség gyötör, lehangoltak, esetleg épp „stresszesek” vagyunk, vagy késlekedik a kisbabánk érkezése, ez mind jelzés arra, hogy valami korrigálni való van az életünkben, létezésünk minden szintjén, hiszen ezek a szintek oda-vissza hatnak egymásra! 

 

AZ EGYSÍKÚ SZEMLÉLETRŐL:

Elvetjük azt a szemléletet, mely szerint a meddőség oka egyedül a testben keresendő! Hibásnak és károsnak tekintjük ezt a szemléletet, mert a gyermekre vágyó nőt kiszolgáltatottá teszi, alárendeli egy olyan befolyásnak, melyet nem mindig ért, teszik a testével a protokoll által előírt dolgokat, sokszor nem ismertetve az eljárás esélyeit és a veszélyeit sem. És bizony sokszor feleslegesen kitéve őket az anyagi és lelki megpróbáltatásoknak, mielőtt más megoldásokat is keresnének, vagy felkínálnának nekik.

Különösen vonatkozik ez a funkcionális, vagy ismeretlen okú meddőség esetére, ahol a medikális, azaz orvosi beavatkozások sikerének esélye a legalacsonyabb.

Az orvosnak tudatában kell lennie, hogy a funkcionális sterilitás esetleg a beteg nő önvédelmét célozza, így megszüntetése végzetes következményekkel járhat!” (Goldschmidt 1973)

Vajon tudatában vannak-e az orvosok ennek? Vagy Ön tudja-e ezt? Ha felismeri, hogy a testi akadályok összefügghetnek lelki, pszichés tartalmaival, akkor beláthatja azt is, hogy nem hagyhatja ki, hanyagolhatja el lelkének „gyógyítását” sem!

 

A MEGOLDÁS LEHETŐSÉGÉRŐL:

Valljuk, hogy „a pszichológiai megértés, amely a beteg intim, emocionális problémáit igyekszik megközelíteni, gyógyító eszközzé kell váljon, éppúgy, mint bármilyen gyógyszer vagy műszer.” (B.Luban-Plozza –W.Pöldinger-F.Kröger 1994).

A SZELID FOGANTATÁS Központ valamennyi szakembere osztozik a WHO szemléletében, szem előtt tartja a testi-lelki-környezeti-spirituális dimenziók egyensúlyának fontosságát, s az egyensúly megbomlásakor törekszik arra, hogy megtalálja azt a módot, ahogyan segíthet a korrigálásban. Ugyanakkor tudja, hogy ezt csak a hozzáforduló kérésére és aktív közreműködésével teheti, nem helyette, hanem együtt, gondoskodó támogatásával segítve kliense változását, fejlődését, kiteljesedését.

 

ÉS AZ ÖRÖK FEJLŐDÉSRŐL:

Valljuk, hogy „minden egyén eredendően arra törekszik, hogy megvalósítsa a benne rejlő egyedi lehetőségeket” (C.R.Rogers), és hiszünk a minden emberben meglévő készségekben, képességekben, melyek kibontakoztatása segíti a változásban, fejlődésben. J.Bowlby fogalmazásában: „Ez a folyamatosan fennálló fejlődési potenciál képesség az örökös változásra, és lehetőséget kínál a hatékony terápiára”

Mindezek tudatában osztozunk abban a vélekedésben, miszerint az adott egyén az idők során a számos külső és belső változó hatására folytonosan változtatja pozícióját a fogamzóképesség és a meddőség között. Azaz lehet, hogy bizonyos időszakban a gátló tényezők erősebbek, majd e gátló feltételek megszűnhetnek, és létrejön a fogantatás. Tehát a gátló tényezők hatásának tudatos és hatékony csökkentése segítheti a fogantatás létrejöttét.