SzelidF 728x90 03 

VÁLÁSI MEDIÁCIÓ

 

Váláskor mindenki sérül, az elváló felek, a pár szülei, barátai, de legelsősorban a gyermekek. Ez olyan veszteség, ami érinti a közeli családot, de a barátokat is. Hol lakjunk ezután, kinél legyen a gyerek, hogy is működik a közös felügyelet, ki fizet és mennyit, stb.? Rengeteg fájó kérdés, amit ilyenkor kell feltenni! Megszakadhatnak szép és jó barátságok, találkozások, közös hobbyk is. Hogy ez mennyire elhúzódó és fájdalmas folyamat, azt nagyban meghatározza az elváló felek hozzáállása.

 

Mediáció - hogy minél kevesebb fájdalmat okozzunk! 

Kölcsönös tisztelettel, a bántás szándéka nélkül, szeretteinknek a legkevesebb fájdalmat okozás szándékával lehet eredményesen részt venni és haladni ezen az útun, így lehet sikeres a mediáció folyamata. Itt nincs helye látszat-részvételnek, bosszúállásnak, egymás hibáztatásának, a károkozás legapróbb szándékának sem! 

 

A mediáció előnyei:

Objektív, pártatlan, a vitában nem érintett, képzett szakember vezeti a folyamatot

A mediátor nem ad tanácsot, nem minősít és hibáztat senkit, segíti a megoldáskeresés útját, de beavatkozik, ha a felek egymást minősítik, vagy hibáztatni, érzelmileg bántalmazni kezdenék egymást

A fókusz az itt és most helyzet megoldásán van

A megoldás a vitában érintett felek kölcsönös megegyezésén alapul

Néhány alkalom elég, hogy létrejöhessen a megegyezés

Sokkal olcsóbb, rövidebb, érzelmeket kímélőbb eljárás a bírósági procedura helyett

A válás így gyors, valós közös megegyezésen alapulhat

A felek, vagy elvált szülők a továbbiakban is képesek hatékony együttműködésre

A gyermekek érdekei a legkevéssé sérülhetnek, amennyiben a megegyezést mindkét fél betartja 

A mediációban kérheti két mediátor együttes részvételét is!

 

A házasságkötéshez KÉT IGEN kell, de a váláshoz EGY NEM is elég! 

 

Ezt el kell fogadnunk, mert bármennyire is fáj, senkit nem kényszeríthetünk arra, hogy szeressen minket, s velünk éljen, ha ő nem akarja. Ezt el kell fogadnunk, és igyekeznünk kell feldolgozni a fájdalmat, veszteséget, az önértékelésünk sérülését, megbocsátani magunknak, hogy hibáztunk, vagy egyszerűen csak azt, hogy kettévált az utunk! Ha nem tudja, mit tegyen, mit kezdjen a fájdalommal, ürességgel, máskor az indulataival, a félelmével, kérem írjon nekünk, segítünk! Ilyenkor helye és ideje van a segítségkérésnek!

 

Segítünk, ha elakadt, személyes tanácsadással, ha bizonytalan, hogyan tovább a kapcsolatában! Segítünk, hogy megtalálja az útját, írjon.nekünk! A mediációban kérheti két mediátor együttes részvételét is!

www.szelidfogantatas.hu | 2012. Minden jog fenntartva!

©